Yoga en sociale verantwoordelijkheid – Peter Krishna Van Lierde

Registrations have closed.

Yoga en sociale verantwoordelijkheid – Peter Krishna Van Lierde

138 138 people viewed this event.

Yoga en sociale verantwoordelijkheid

‘Dharmakshetre kurukshetre’ zijn de eerste twee woorden van de Bhagavad Gita. Volgens de gita dhyanam (meditatie op de Gita) is de Gita de nectar van de Upanishads. De eerste twee woorden van het eerste vers van de Gita zijn op hun beurt de samenvatting of de nectar van de Bhagavad Gita. ‘Het veld van dharma is het veld van handelen’. Het is de plicht van Arjuna om zijn taak, zijn svadharma, in dit leven te vervullen. Hoe hij, en wij, dat best aanpakken, wordt 18 hoofdstukken lang duidelijk gemaakt. ‘Yoga karmasu kaushalam’: yoga is de kunde van het handelen. Niet handelen is geen optie. Op het einde van de Gita neemt Arjuna zijn boog op en strijdt. Hoe zien wij ons menselijk ‘svadharma’, onze strijd? Is het een louter persoonlijke verbinding met wat we denken dat ons ‘innerlijk zelf’ is, of brengt de diepere intimiteit met het universele, voorbij het persoonlijke, een heel ander bewustzijn (en plicht) met zich mee.? Houdt dit een verbondenheid en opdracht in tegenover onze naaste omgeving, onze gemeenschap, de wereld en het universum? In deze wereld van smart (dukhalaya) en hoop, dienen we daar een duidelijk standpunt in te nemen.

Peter Van Lierde (Krishna) werd opgeleid in Yoga en Vedanta in ashrams die behoren tot de Divine Life Society gesticht door Swami Sivananda van Rishikesh. Hij verbleef in Sivananda ashrams in India, meer bepaald Rishikesch en Uttarkashi en in de ashram van Swami Satchidananda in de VS. Swami Satchidananda gaf hem de spirituele naam Krishna. Hij bestudeerde de geschriften met Swami Krishnananda, Swami Brahmananda en Swami Chidananda. Gedurende zijn hele leven is hij geassocieerd gebleven met de Divine Life Society die ook in Aalst een afdeling heeft. Hij is sinds lang actief in liefdadigheidsinstellingen zoals de VZW Kurukshetra die leprakolonies in Noord-India ondersteunt en het Sivananda Seva Samhiti ziekenhuis in Ganeshpur heeft gebouwd. Peter geeft les over de Upanishads in opleidingsscholen voor yogadocenten en is een talentvol kirtanist. Hij was de afgevaardigde van YFN op het congres van 2023 in Zinal. Peter is bestuurslid van de Yoga Federatie van Nederlandstaligen in België (https://yogafederatie.be/).

pkvanlierde@gmail.com                                                                                                         Programma on-line sessies 2023-274

Event registration closed.
 

Date And Time

2024-01-14 @ 10:00 to
2024-01-14 @ 11:30
 

Registration End Date

2024-01-14
 

Event Category

Share With Friends